Bugün sizlere bahsetmek istediğim şey İngilizce öğrenimine adım atmak veya var olan İngilizcenizi geliştirmek amaçlı kullanabileceğiniz, podcast ismiyle kullanıcılarla buluşan yeni stil mp3 dosyalar…
Kullanımından veya diger detaylara değinmeden önce, gelin bi sözcük anlamına bakalım:
Podcast terimi Apple’ın ürettigi mp3 müzikçalar İpod ismindeki ‘Pod’ ve İngilizce de yayın anlamına gelen ‘broadcast’ sözcüğündeki ‘cast’ kelimelerinin birleşiminden türetilmiştir. Sözlükler, terimi ‘’Radyo yayını ya da benzer bir programın internetten çekilebilir ve kişisel ses cihazlarından dinlenebilir hale gelmesini sağlayan dijital kayıt’ şeklinde açıklamışlardır.
Kullanımına gelirsek gayet basittir zira, kullanıcıların sadece internet aracılığı ile dosyaları otomatik şekllde bilgisayralarına indirmeleri ve dilerlerse, bu indirilmiş dosyaları yine otomatik olarak mp3 çalarlarına aktarabilmeleri gibi gayet basit adımlar içerir.
Üstelik; indirdiğiniz podcast’ leri boş bi cd ye yazdırabilir, dilediğiniz yerde ve dilediğiniz sıklıkla dinleyip İngilizceyi hem daha eğlenceli bir hale getirip, daha etkili bir şekilde öğrenebilir hem de mevcut İngilizcenizi geliştirebilirsiniz.
Günümüzde podcast kavramının bu kadar yaygınlaşması yanısıra hem ilginç hem de yararlı bulunmasının sebebleri; dilde ki otantiklik (günlük ve doğal dil kullanımı), çok fazla çeşitlilik (her seviyede her dilde ve konseptte podcast bulma olanağı) aynı zamanda erişebilirlik ve tarafınızdan taşınabilirlilik özellikleridir. Bu nedenlerdendir ki, dünyada podcast kavramı akıl almaz bir şekilde populerliğini katlaya katlaya artırmaktadır.
İste, size indirebileceğiniz bi kaç tane podcast yazılımı..
- iTunes (Mac & Windows)
- http://www.apple.com/itunes/download/
- Juice (Mac, Windows & Linux)
- http://juicereceiver.sourceforge.net/index.php
Yukarıdaki linklerde mevcut, ücretsiz podcast yazılımlarına biraz göz atarak sizde, podcast dünyasının kapılarını aralayıp, İngilizceyi daha keyifli aynı zamanda naturel kılıp, dilde kısa zamanda nasıl da etkinleştiğinize tanık olabilirsiniz.
Unutmayın, dil öğrenimi ilk etapta dinleme (input) ile başlar , peşinden dili üretme süreci (output) devreye girer, bunun içindir ki, yapacağınız dinleme aktiviteleri sizin için olağanüstü önemlidir.